שחזור של עיר מהמאה העשירית, דוכני אוכל רחוב, מקדשים, אתרי פיסול ונהר אחד חשוב – ממש בליבה של סין שוכנת העיר קאיפנג. עיר זו, שאיננה מהמפורסמות שבסין, חובקת בתוכה היסטוריה מרתקת, אתרים נפלאים ואוכל רחוב ערב לחיך. ביקור בקאיפנג מאפשר לחוות את סין הפחות המתויירת, אך לראות מקרוב את מקורות התרבות הסינית.
קאיפנג – היסטוריה ותרבות בליבה של סין
המבקרים בסין ה״קלאסית״ מכירים בוודאי את בייג׳ינג (北京), שנגחאי (上海) וס׳יאן (西安) – מהגדולות והידועות ביותר בערי סין. למטיילים רבים, ס׳יאן מזוהה עם מוזיאון חיילי הטרה-קוטה, מסמלי הקיסרות הסינית הידועים ביותר. אכן, ס׳יאן (השלום המערבי, או בשמה הקודם צ׳אנגאן 長安 – השלום הנצחי) הייתה הבירה הקיסרית החשובה ביותר ובעלת ההיסטוריה הארוכה ביותר בסין. אחת מהסיבות לכך הוא מיקומה הגיאוגרפי של ס׳יאן – בחיבורם של נהר ה-ווי (渭河) והנהר הצהוב (黃河). לאורך שני נהרות אלו התעצבה במאות האחרונות לפני הספירה ובמאות הראשונות לספירה (ויש סוברים שכבר הרבה לפני כן) התרבות הסינית של בני החאן (漢族). לאורך הנהר הצהוב, ובמיוחד מס׳יאן ומזרחה לכיוון הים, שוכנים כמה אתרים היסטוריים, דתיים ותרבותיים לא פחות חשובים ומרתקים – קאיפנג היא אחת הדוגמאות הטובות ביותר לכך ולכן היא כלולה גם במסלול הקלאסי שלנו.
העיר קאיפנג שוכנת בחבל המודרני הנקרא חנאן (河南 – מדרום לנהר), הנמצא ממש במרכז הגיאוגרפי של סין גופא. קאיפנג, שבעבר הייתה בירת החבל, שוכנת מזרחית לבירה הנוכחית ונחשבת לעיר בינונית-קטנה (מקום 11 בחבל) עם כ-4.5 מיליון תושבים. קאיפנג החלה את דרכה ההיסטורית כעיר קטנה לאורך הנהר הצהוב וזכתה לתהילה לראשונה כאשר אחד מבני המקום ג׳ו וון (朱溫, חי בין השנים 582 ל-912 לספירה) הפיל את שושלת טאנג המפוארת (唐, שלטו 618-907) בתחילת המאה העשירית. ג׳ו העביר את הבירה מהעיר לואויאנג (洛陽) ששוכנת במעלה הנהר הצהוב לכיוון מערב לבסיס הכוח שלו בקאיפנג. שלטונו של ג׳ו היה קצר, ובמשך כחמישים שנים מרכז השלטון הסיני היה נתון במאבק מתמיד, אך קאיפנג המשיכה להתבסס כעיר שלטון מרכזית. כאשר שושלת סונג (宋, שלטו 960-1279), אשר שליטיה נודעו כפרגמטיים ותועלתנים, השתלטה לבסוף על השלטון, קיסריה החליטו להשאיר את הבירה בקאיפנג. הסיבה לכך הייתה מיקומה האסטרטגי של קאיפנג על הנהר הצהוב ובקרבה למספר תעלות שאיפשרו תובלה של סחורות לרחבי הממלכה.
קאיפנג הפכה לבירה משגשגת בתקופת סונג ותפקדה כמרכז הכלכלי והתרבותי של אסיה בכלל ושל סין בפרט במשך 166 שנים. בתקופה זו קאיפנג הפכה להיות אבן שואבת לסוחרים ואנשי רוח שנעו לאורך דרכי הסחר (הידועות כדרך המשי) שחיברו בין סין לבין דרום מזרח אסיה ולמערב. השגשוג הכלכלי והרוחני הביא איתו לקאיפנג דמויות מרתקות מכל העולם – בודהיסטים מרחבי אסיה, מוסלמים ממרכז אסיה ומהמזרח התיכון, מטיילים נוצרים ואפילו מספר לא מבוטל של יהודים. אכן, בקאיפנג התפתחה קהילת סוחרים יהודית קטנה אך מבוססת, מהראשונות להתקיים באזור זה של העולם, ואף הוקם בית כנסת לשירות קהילה זו, בו ניתן לבקר גם בימינו. בשיאה, קאיפנג הייתה עיר קוסמופוליטית אדירה, עיר של אמנים ואומנים, של אנשי רוח ומשכילים ושל מגוון דתי ואתני מרהיב. קאיפנג נפלה בשנת 1126 לספירה, עם כיבוש צפון סונג על ידי הג׳ורצ׳נים והעברת הבירה הקיסרית לחאנגג׳ואו (杭州) שבמזרח סין. קאיפנג נבזזה והושחתה, תושביה השונים נפוצו לכל עבר והעיר שקעה לתרדמת של כמעט אלף שנים.
קאיפנג – מופעים, מקדשים ואוכל רחוב
בשנים האחרונות נמצאת קאיפנג בתנופת פיתוח אדירה, בעידוד ממשלתי ובמטרה להביא אליה תושבים חדשים ואולי אף יותר מכך – להביא תיירות. מרכז העיר ההיסטוריה המוזנח נוקה וסודר, אתרים שופצו, התחבורה העירונית עברה מתיחת פנים, בתים חדשים ומודרניים נבנו מחוץ למרכז, מרכזי היי-טק נפתחו באזור והעיר חוברה למערכת הרכבות המהירות של סין. בין האתרים המרשימים שנבנו בעיר יש לציין את ״פארק המילניום״. מדובר באזור רחב ידיים שמשחזר את מראה של העיר קאיפנג מימיה כבירת שושלת סונג. המבקרים יכולים ליהנות ממופעי רחוב המספרים סיפורים שונים מההיסטוריה של העיר, לחוות את ההליכה ברחובות העיר, לבקר בארמון הקיסרי, לטעום מהאוכל המקומי ועוד. ״פארק המילניום״ הוא אחד הפארקים המודרניים המוצלחים ביותר בסין, המשחזר בצורה יפה ועדינה את ההיסטוריה העשירה של העיר. הביקור בו נינוח ואטרקטיבי ויכול לספק כמה שעות של פעילות. בשעות הערב מתקיים באתר מופע גדול ומרהיב, עם עשרות שחקנים ופעלולנים, המשחזר מספר סיפורים ידועים מההיסטוריה הסינית.
למרות הפיתוח המואץ של קאיפנג כמרכז תיירות מודרני, היופי של העיר הוא בכך שנשתמרו בה גם מאפיינים תרבותיים מסורתיים. במובן זה, קאיפנג היא באמת ״הלב״ של סין וניתן לחוות בה את סין החאנית המסורתית. כך למשל, בשעות הערב צצים להם ברחובות העיר מאות דוכני אוכל רחוב קטנים. המגוון מביא לידי ביטוי את הקולינריה הסינית כולה – מגוון איטריות, מרקים, מנות אורז, בשר וירקות, שיפודים ועוד. המנות הנהדרות ברובן הגדול מבוססות על מסורת של עשרות, אם לא מאות ,שנים והטעם הוא הטעם האותנטי של סין. מעבר לחוויה הקולינרית (ולמחירים הזולים עד גיחוך), מדובר בחוויה תרבותית. דוכני האוכל מתמלאים במהרה באנשי העיר, אשר יושבים לצד שולחנות פלסטיק קטנים, זוללים, שותים בירה ומקשקשים. מהשעות המוקדמות של הערב ואל תוך הלילה, דוכני אוכל הרחוב מהווים מקום מפגש הומה אדם וטעים – וחוויה שנעלמת אט אט מהערים הגדולות.
בקאיפנג ישנם עוד כמה אתרים שלא עברו שיקום ושיפוץ מיוחד, כמו פגודת הברזל והגן היפה המקיף אותה, מרכז השלטון האזורי והמקדש הבודהיסטי מתקופת סונג, חומת העיר ועוד. העיר העתיקה, מוקפת החומה, איננה גדולה במיוחד ובהחלט מומלץ להקדיש כמה שעות לשיטוט בסמטאותיה – לא כולן יפות במיוחד, אך יש בהליכה בהן תחושה אמיתית של סין. קאיפנג היא גם נקודת מוצא מצוינת לאתרים אחרים בחבל חנאן, עליו נאמר שבכל מקום שתירק, תיפגע באתר ארכיאולוגי או היסטורי חשוב. כך למשל, מצפון מערב לקאיפנג ניתן לפגוש בנהר הצהוב שלאורכו כמה אתרים חשובים, כמו מקדש שה-קו (石窟) עם הפסלים והעיטורים הבודהיסטים המרשימים שבו, קברי קיסרי סונג בעיירה גונג-יי (鞏義), מוזיאון החבל בבירה ג׳אנגג׳ואו (鄭州); ואתרים מוכרים יותר כמו מקדש השאולין בדנג-פנג (登封少林寺), מערות הפיסול בלונגמן (龍門) ועוד. למי שמעוניין לראות ולחוש את ההיסטוריה הסינית ולבקר במקומות ייחודיים אך בו בזמן לא מרוחקים מדי – קאיפנג היא תשובה נהדרת ונוחה.
בואו איתנו לקאיפנג
קאיפנג היא מפנינותיה הנשכחות והמיוחדות של סין, מיקומה המרכזי והנוח והפיתוח המחודש מזמינים מאוד לבקר. אין ספק שחבל חנאן הוא מהאזורים היותר מעניינים וחשובים בהיסטוריה הסינית, המאפשר גם חוויה אותנטית של עיר סינית. במסגרת הטיול הקיסרי הקלאסי שלנו אנחנו מבקרים בקאיפנג עצמה, כולל צפייה במופע הגדול ב״פארק המילניום״ והתנסות באוכל רחוב למעוניינים. כמו כן אנחנו מבקרים באתרים החשובים של חבל חנאן שהוזכרו להלן, כחלק ממסלולנו בעקבות הקיסרות הסינית.