״כל אשר מתחת לשמיים״
כך כונה מרחב שליטתו, הפיזי והרוחני, של הקיסר הסיני. המסע ייקח אותנו דרך כמה משכיות החמדה של סין הקלאסית, תוך מעברים חדים לדינמיות המודרנית של ארץ המרכז. בטיול זה נתחקה אחר סיפורה ההיסטורי של סין והקיסרות – מגני המשכילים למנזרים הרריים, מערים אסורות לבירות עתיקות, ארמונות וגנים, קיסריות ונזירים, תככים ומזימות ועוד – נעבור חווית לימוד מעמיקה של המיטב שיש לסין העתיקה להציע.
10-21.4.2024
לפרטים נוספים והרשמה
מסלול הטיול
יום 1: שנגחאי
נתחיל את היום שלנו בביקור במוזיאון שנגחאי. המוזיאון נחשב לאחד הטובים ביותר בסין והוא סוקר את ההיסטוריה שלה מראשיתה ועד היום. במוזיאון נתרשם לראשונה מעושרה של ההיסטוריה הסינית ונלמד את הבסיס החשוב שילווה אותנו בהמשך הסיור. מהמוזיאון נמשיך לרחוב נאנג׳ינג, הרחוב המרכזי הגדול ביותר בסין, בו נוכל להתרשם מההתפתחות של סין במאות ה-20 וה-21. נסיים את היום הרגוע יחסית בזמן חופשי באזור המשחזר את סמטאות שנגחאי השיקיות של תחילת המאה ה-20.
לינה – שנגחאי.
יום 2: תעלות מים וגנים בג׳ו ג׳יה ג׳יאו
את תחילת היום נעביר בעיר ג׳ו ג׳יה ג׳יאו, המכונה גם ״ונציה של סין״, המפורסמת בתעלות המים והגשרים שלה. העיר נבנתה בשושלת מינג ולמרות שלא הייתה מרכז חשוב מאוד, היא מספקת הצצה לתוך חיי החברה והתרבות של סין הקיסרית המאוחרת. עם חזרתנו לעיר נבקר בגן יו, הנמצא הרובע העתיק של העיר ומפליא לתאר את האסתטיקה של האליטות בסין הקיסרית המאוחרת. גן יו, למרות גודלו הקטן יחסית, שופע באלמנטים של ארכיטקטורה ואמנות הגנים הסינית. מגן יו נמשיך למפעל וחנות משי, בהם נשמע ונחזה בסיפור של מוצר חשוב ויקר ערך זה. את היום נסיים בשתי תצפיות מרהיבות וחשובות להבנת שנגחאי של המאה האחרונה ואת סיפור התפתחותה.
לינה – שנגחאי.
יום 3: חאנגג׳ואו והאגם המערבי
את היום כולו נבלה העיר חאנגג׳ואו, שהייתה בירה קיסרית במשך כ100 שנים תחת שושלת סונג הדרומית, במאות ה12-13. העיר הייתה מרכז חשוב וגדול למלומדים ואליטות אחרות עוד לפני שנהייתה בירתה של השושלת, עד היום בולטים בה מאפיינים של חיי פאר. נשוט על האגם המערבי, מרכזה ההיסטורי והתרבותי של העיר. נבקר במשתלת תה ונשמע הסבר על חשיבותו של התה בהיסטוריה של סין. בפגודת שש ההרמוניות נראה נדבך דתי חשוב בחיי האליטות הסיניות. בדרכנו הלוך וחזור משנגחאי נזכה להצצה מעניינת על ספר הערים של סין המודרנית.
לינה – שנגחאי.
יום 4: קאיפנג
את היום שלנו נתחיל על הרכבת המהירה לקאיפנג ונזכה לחוש על עצמנו את עוצמת הפיתוח של סין, בלא פחות מ300 קמ״שׁ. אחר הצהריים נגיע לקאיפנג, מרכז היסטורי חשוב ובירתה של שושלת סונג הצפונית ומספר שושלות קצרות לפניה, במאות ה-10-11. לאחר כניסה למלון נזכה גם לחוות את אחת מנפלאות העיר קאיפנג – אוכל הרחוב. בערב נבקר בפארק ״עיר המילניום״ בקאיפנג, המשחזר את ימי השיא של העיר כבירת שושלת סונג. נחזה במופע מרהיב ומיוחד על תקופת העיר כבירת השושלת ונדבר על עוצמתה וחולשתה של שושלת חשובה זו ועל תפקידה של קאיפנג כמרכז שלטוני.
לינה – קאיפנג.
יום 5: הנהר הצהוב ומקדש שאולין
בשעות הבוקר ניסע לכיוון הנהר הצהוב, ערש התרבות הסינית, ונבין את מעלותיו ומגרעותיו של עורק חיים (ומוות) חשוב זה. נבקר במקדש קטן ויפה בו נוכל לחזות בפיסול וציור בודהיסטי, אלמנטים שעוד נשוב אליהם בהמשך הטיול. בהמשך דרכנו נבקר במקדש דאואיסטי חשוב וננסה להבין במעט את תורת חיים ודת מרתקת זו. לאחר מכן נגיע למקדש השאולין, המאגד בתוכו שני אלמנטים מוכרים מאוד מסין – בודהיזם ואמניות לחימה. הבודהיזם יהווה את מרכז הסיור שלנו, ונבין את מרכזיותו בהיסטוריה הסינית ואת עוצמת השפעתו התרבותית ומעבר לכך. מקדש השאולין הוא מהעתיקים והיפים בסין, ומעבר לאמניות הלחימה המפורסמות, טומן בתוכו אוצרות של תרבות וטבע.
לינה – דנגפאנג.
יום 6: מערות ׳שער הדרקון׳
היום יוקדש לאחד האתרים המרשימים ביותר בסין כולה – מערות ״שער הדרקון״. המערות מהוות מערכת גדולה של פיסול בודהיסטי, המתוארך מהמאה ה-4 ועד המאה ה-8. המערות שוכנות לאורכו של נהר לואו, המוביל לעיר לואויאנג, בירתה של שושלת טאנג (מהמאה ה-8) ועיר חשובה עוד לפני כן. הפיסול הבודהיסטי אינו רק סמל דתי ותרבותי חשוב, יש לו משמעויות כלכליות ושלטוניות. נשמע על שיטות הפיסול, מי פיסל ועבור מי, נראה את תהליך השינוי שעבר על הבודהיזם בסין, מכניסתה ועד הפיכתה למרכזית – כל זאת מתוך האמנות עצמה. בשעות הצהריים נזכה לחזות בפריחת פרחי האדמונית, הפרח הרשמי של מחוז חנאן ופרח חשוב מאוד בתרבות הסינית, במסגרת פסטיבל האדמוניות השנתי שחל בחודשי אפריל ומאי. בערב נגיע לבירה העתיקה והחשובה ביותר של הקיסרות הסינית – ס׳יאן.
לינה – ס׳יאן.
יום 7: ס׳יאן וחיילי הטרקוטה
את רוב היום שלנו נבלה במוזיאון חיילי הטרקוטה. שלושת הבורות בהם נראה הצבא הינם חלק מקומפלקס קבורה ענק של הקיסר הראשון של שושלת צ׳ין, שאיחד את סין ב221 לפנה״ס.
נתמקד ביום זה בעוצמתה של הקיסרות של צ׳ין ובאיחודה של סין, שבאים לידי ביטוי במלוא כוחם בקברו של הקיסר. נכיר את שיטת הבנייה ואת כמות העבודה הנדרשת ונבין מדוע אלו תרמו בסופו של דבר לנפילתה המהירה של צ׳ין. עם חזרתנו לסיאן נבקר בחומות העיר ונדבר על חשיבותה של סיאן כבירתה של שושלת חאן (207 לפנה״ס עד 220 לספירה), מהחשובות בשושלות הקיסרות הסינית. נבקר לקראת הערב ברובע המוסלמי, ומעבר למאכלים הנפלאים ולאווירה, נכיר נדבך חשוב נוסף בהיסטוריה הסינית. בערב נחווה את סין מכיוון אחר כשנעלה על רכבת הלילה לבייג׳ינג.
לינה – רכבת.
יום 8: בייג׳ינג; מקדש השמיים וארמון הקיץ
היום נבקר במקדש השמיים, מרכז טקסי חשוב מאוד ששרת בעיקר את קיסרי שושלת צ׳ינג. במקום זה נערכו טקסי ההכתרה של הקיסרים ועוד טקסים שונים. נדבר על המבנה השלטוני של הקיסרות, על חשיבות הטקסיות והיחס בין הקיסר לחצר. בצהריים נעצור לאתנחתא באחת מפנינותיה של בייג׳ינג העכשווית – אזור דה שילאן המשוחזר, המציע סמטאות יפות ועושר רב של קליגרפיה, פורצלן ועוד. אחר הצהריים נבקר בארמון הקיץ, שנבנה עבור משפחת הקיסר. בארמון הקיץ נדבר על חיי היומיום בחצר הקיסרית ועל האינטריגות המיוחדות בין בני המשפחה הקיסרית. נקנח בערב בארוחה בייג׳נגאית מסורתית – ברווז פקין.
לינה – בייג׳ינג.
יום 9: בייג׳ינג; החומה הגדולה, אזור 798
היום יוקדש כמעט כולו לחומה הגדולה. נבקר בחומה, נסייר מעט לאורכה ונדבר על מהי החומה הסינית ומה חשיבותה ההיסטורית. הדיון יעסוק גם בקשריה של סין עם העולם החיצוני. בסוף היום נגיע לאזור 798, אזור האמנות המודרנית החשוב ביותר בסין. אמנם אין בהכרח קשר לקיסרות הסינית, אבל האמנות הסינית המודרנית מתכתבת רבות עם העבר התרבותי של סין וכאן נוכל לסגור את המעגל שהתחיל בביקורנו בשנגחאי. נסיים בארוחת ערב קבוצתית חגיגית במסעדת הדאמפלינגס הטובה ביותר בעיר.
לינה – בייג׳ינג.
יום 10: בייג׳ינג; העיר האסורה, מקדש הלאמה, חוטונגים
נתחיל את היום בביקור בעיר האסורה, או בשמה האמתי – הארמון העתיק. נעבור דרך כיכר טיאנאנמן ונעצור לרגע על מנת לספר את סיפורה החשוב של הכיכר לסין המודרנית. נמשיך לתוך הארמון ונראה כיצד התנהלו חיי השלטון ביומיום תחת הקיסרויות הסיניות. נמשיך לפארק ״האגם הצפוני״, שהיווה חלק ממתחם השלטון ונדבר על חשיבותם של גנים בחיי היומיום של המלומדים. בפארק ננוח קצת לפני המשך היום. בשעות הצהריים נבקר במקדש הלאמה, המרכז הבודהיסטי החשוב ביותר בסין (מבחינה שלטונית) ואחד המקדשים המרשימים ביותר. נדבר מעט על חשיבות הדת הבודהיסטית כמקור לגיטימציה לשלטון הקיסרי. את המשך היום נבלה בשוטטות ברחובותיה המסורתיים של סין – החוטונגים. נעבור בין בתים קטנים מסורתיים, חנויות חדשות ובתי קפה מודרניים ונחווה את העיר בעצלתיים – כמו המלומדים של אז… וגם של היום. בשעות הערב ניסע לשדה התעופה והביתה.