״האוצר של מרכז אסיה״
חבל פמיר הוא מן הנדחים שבמרכז אסיה ה”רוסית”, וככזה מהווה אוצר נדיר של ערכי נוף, היסטוריה ותרבות. הטיול הקרוב יקח אותנו דרך תוואי מסחרר של נהרות, עמקים והרים כבירים, תוך מפגש עם אנשים מיוחדים במינם, באחד מן האזורים היפים עלי אדמות.
11-24.9.2022
לפרטים נוספים והרשמה
מסלול הטיול
יום 1: דושנבה
יום זה יוקדש להתאוששות מהטיסות ולהכרות ראשונית עם העיר דושנבה. כעיר חדשה יחסית שראשיתה בכפר נידח ומנומנם, בירת הרפובליקה הטג’יקית היא סמל לפרוייקט בניית העמים של ברית המועצות ושל ההיסטוריה החדשה-ישנה של הטג’יקים, בני האליטה העתיקה של מרכז אסיה. ביום זה נשוטט בשדרות הנעימות של דושנבה, נהנה מהארכיטקטורה הסובייטית הישנה, ונבקר במוזיאון הארכיאולוגי המיוחד של העיר.
יום 2: בדרך להרי פמיר
ביום זה נחל את הנסיעה בת היומיים לעבר חבל גורנו-בדחשאן והרי פמיר, לאחר ארוחת הבוקר נעלה על הרכבים ונצא לכיוון דרום מזרח דרך מחוז קוליאב הצחיח. בדרך נעצור לתצפית על מאגר נוראק ונתוודע לאתגרי המים של מרכז אסיה. ניסע לאורכם של חורשי פיסטוק וכליל אפגני ונגיע אל נהר הפאנג’ (אמו-דאריא) האגדי, המהווה את הגבול בין טג’יקיסטאן לאפגניסטאן. לעת ערב נגיע לכפר קלאי-קום השוכן על גדות הנהר עצמו ואת מנוחת הלילה נעשה בבית ההארחה מקומי.
יום 3: לאורך הגבול האפגני
היום נמשיך בדרכנו אל עבר הפמיר כשאת מירב הנסיעה הדרמטית נעשה לאורך הגבול האפגני, המנוקד בכפרים נידחים, אפילו בקנה המידה של האיזור. נעצור במסעדת דרכים מוצלת ובמעין צונן על אם הדרך, אם יתמזל מזלנו נוכל להבחין בסבלים המעפילים על שבילי צוקים מעבר לנהר. לעת ערב נגיע לחורוג, עיירה קטנה בעלת אווירה מיוחדת המהווה את בירת הקהילה האיסמעילית בפמיר והמרכז הרוחני שלה.
יום 4: עמק ווחאן
בשעות הבוקר נצא לבזאר המקומי של חורוג להצטייד בפירות ומעט מזכרות מהדוכנים האפגנים שבשוק, בטרם נמשיך בנסיעה דרומה אשר תיקח אותנו לעבר עמק ווחאן. בדרך נחלוף לצד מכרות האודם האגדיים של בדחשאן הנזכרים עוד בכתבי מרקו פולו, (מעיינות חמים?), בהגיענו לעמק, המהווה את גבולה הדרומי ביותר של טג’יקיסטן, נצא לתור אחר מבצרים עתיקים, קברי קדושים ומעיינות. את הלילה נעשה בבית הארחה מקומי.
יום 5: בודהיזם בהרי פמיר
.בבוקר נצא לסיור במוזיאון הסופי המקומי של יאמג, ולאחריו נצא לתור את חורבות הסטופה והמנזר הבודהיסטי בכפר וראנג, שריד נדיר של התפשטות הבודהיזם ההודי לסין וטיבט. לאחר הביקור נמשיך לכפר לאנגר, תחנת דרכים עתיקה, המפורסמת בציורי הסלע שבקרבתה.. אחר הצהריים נעפיל למצבור בפטרוגליפים ואם נהיה ברי מזל, נשקיף אל הרי ההינדו-קוש שבפקיסטאן, מעבר לפמיר האפגני. נלון את הלילה בכפר.
יום 6: רמת פמיר
היום מתאפיין בנסיעה משובשת אך מרהיבה, בעודנו מטפסים במעלה ההרים אל עבר רמת פמיר. נתרשם מהפסגות המושלגות של “גג העולם” הפמיר הקטן”, נחלוף על פני תחנות מסחר עתיקות ורועי צאן ואולי אם יתמזל מזלנו נחזה בעדרי יאקים או באורחת גמלים אפגנית המשרכת את דרכה אל מעבר הגבול. נחצה את מעבר חרגוש (4.344 מ’) הנושק לאגמים אלפינים בטרם נחבור לדרך פמיר המפורסמת ונגיע בעזרתה לכפר הקירגיזי עליצ’ור .לינה אירוח. ביורטות או בחדרי אירוח מקומיים.
יום 7: רמת פמיר
לאחר ארוחת הבוקר נצא לסיור ברחבי רמת פמיר. נתוודע לתרבות התורכית-קירגיזית הנוודית, על מאפייניה ושונותה מהתרבות האיראנית-טג’יקית וכן להיסטוריית הספר של האימפריות הצארית והסובייטית. נצא לסיבוב בכפרי האיזור ונטעם מרמת פמיר הקשוחה במסלול רגלי קצר בסביבה לאורך אגמים אלפינים. לאחר מכן נשוב לעליצ’ור ללילה נוסף.
יום 8: דרך הפמיר
דרך פמיר-חורוג. לאחר ארוחת הבוקר נתחיל בנסיעה לאורך דרך פמיר, הפעם לכיוון מערב. ניסע לאורך מישורים אלפינים ומעברי הרים בטרם נחל בירידה הדרגתית לכיוון עמק הפאנג’. בדרך נעצור באתר זורואסטרי עתיק ולטבילה אופציונלית במעין חם. אחר הצהריים נסתובב בחורוג לשם מנוחה וסיבוב בשוק.
יום 9: עמק ברטנג
היום נצפין חזרה לאורך נהר הפאנג’ המוכר ובדרך נעצור לביקור במעין קדוש, לאחר מספר שעות נגיע לעמק ברטנג, בו עצי התות והמשמש האדירים מלחכים את רגלי הצוקים האדירים. ברטנג נחשב לאחד מן העמקים היפים והדרמטים בפמיר, ועל הניגוד הדרמטי בו שבין הנוף ההררי והכפרים המוריקים שבעמקים, ביקור בו יכול להחשב בוודאות כאחד משיאי המסלול.
יום 10: עמק ברטנג
ברטנג. לאחר ארוחת הבוקר נסייר בעמק ברטנג הציורי, ונתוודע לאורחות החיים והמסורות המקומיות. על אף תנאי המחיה המבודדים, עמק ברטנג נחשב לאיזור בעל מוזיקאים משובחים אשר שמעם יצא ברחבי הפמיר. לאחר סיור לאורך העמק נבקר בבית מקומי ונשמע הדגמה של המוזיקה הדתית היחודית לאיזור. (הערה, אם התנאים יהיו טובים, יום 9-10 עשויים לעבור שינוי ונעלה בהליכה רגלית ללינה בכפר ג’יזב השוכן לצד אגם הררי).
יום 11: קלאי קום
לאחר ארוחת הבוקר, וסיבוב פרידה, נעזוב את עמק ברטנג ונעשה את דרכינו צפונה אל עבר קלאי קום, עם עצירות בדרך להתרעננות וארוחת צהריים במסעדה מקומית. לילה בקלאי קום.
יום 12: הדרך חזרה לדושנבה
נסיעה חזרה לדושנבה. בדרך נעצור בקולייב לביקור בקברו של קדוש סופי מקומי, ונבקר בבזאר האזורי המוכר כל דבר מתבלינים וגבינה מיובשת, ועד כלי עבודה חקלאית וסירי ברזל לבישול אורז, בטרם נמשיך חזרה לעבר הבירה. לאחר מנוחה קלה נצא לארוחת ערב חגיגית ולינה ראויה במלון טוב ונוח.
יום 13: דושנבה וחזרה הביתה
פעילות בעיר דושנבה כתלות בזמני הטיסות העברה לנמל התעופה וטיסה חזרה לארץ דרך איסטבול או יעד ביניים חלופי.