הנהר הצהוב – ברכתה וקללתה של סין
הנהר הצהוב, מן הסמלים המובהקים ביותר של הגאוגרפיה הסינית, הוא נהר של ניגודים. באורך של כחמשת אלפים וחמש מאות קילומטרים, ממקורותיו ברמה הטיבטית ועד להיקוותו בים הצהוב הנהר העצום זורם דרך הר, מישור ומדבר בעודו קושר את קצוותיה של סין כולה. ידוע כ”ברכתה וקללתה של סין”, אגן הנהר הצהוב הוא במידה רבה מקום הולדתה של התרבות הסינית העתיקה, כאשר אדמת הלס שסחף בנתיבו היא הבסיס הפורה עליו צמחו אימפריות ושגשגו אנשי שיר ורוח, מצביאים ואמנים, אך גם מקומו של נתיב הצפות הרסניות ופלישות נוודים ממעבר לגבול.
בטיול עומק יחיד מסוגו נזרום עם נתיב הנהר הצהוב מפסגות הולדתו שברמה הטיבטית, דרך איזורי הספר המדבריים של סין הצפונית ועד לליבה הפוליטי והתרבותי של סין המודרנית. במהלך הטיול נתוודע לסוגיות יסוד בהסטוריה ובתרבות הסינית, מן התקופה הפרה היסטורית ועד סין העממית, ודרך סיפורם של מצביאים ונסיכות, נזירים ומורדים, וכל זאת תוך נסיעה בנופים טבעיים ואנושיים מהמגוונים ביותר שיש לסין להציע ובטיול שהוא במידה רבה מסע אל נשמתה של סין עצמה.
יפורסמו בהמשך
לפרטים נוספים והרשמה
מסלול הטיול
יום 1: צ׳נגדו (Chengdu)
מסענו יחל בעצלתיים עם יום הרגעות מהטיסה הארוכה בבירת חבל סצ’ואן הנפלאה. נתחיל עם ביקור באחד המקומות החמודים ביותר בסין – מקלט הפנדות שבעיר. הפנדה הגדולה הפכה בשנים האחרונות לאחד מסמליה הידועים של סין ואין מקום טוב יותר לראות את החיות המגושמות והמצחיקות הללו, מאשר במקלט שבצ׳נגדו. לאחר שנתרענן ונרומם את רוחנו עם הפנדות, נמשיך למרכז העיר ולאזור העתיק שלה, נשוטט מעט ברחובות העתיקים שסובבים את המקדשים המרכזיים של העיר, נטעם מטעמים מקומיים ונוכל לראות חנויות עם תוצרים מקומיים. בשעות הערב, במידה והאנרגיות יהיו מתאימות, נצא יחדיו לארוחה סצ׳ואנית מסורתית – hot-pot, ״סיר רותח״.
לינה – צ׳נגדו.
יום 2: אל שיפולי הרמה הטיבטית
היום נתחיל את דרכנו לעבר מקורות הנהר הצהוב. נצא בשעות הבוקר בנסיעה לכיוון צפון מערב, לעבר הרי מערב סצ’ואן שבשיפולי הרמה הטיבטית. ביום זה נזכה להכיר את נופי ההרים המרהיבים ובעיקר את האוכלוסיה המקומית. נתחיל עם ביקור בכפר טאופינג (Taoping), השייך למיעוט הצ’יאנג (Qiang), עם שמקורו ברמה הטיבטית ואשר באזור מערב סצ’ואן השתמרו אורחות חייו הייחודיים. ביקור זה ישמש לנו תזכורת חשובה למגוון הרחב והמרתק של אנשים ותרבויות המתקיימים זה לצד זה במרחב הסיני. משם נמשיך לעיירה קטנה ויפה בשם מי-יה-לואו (Miyaluo), נשוטט ברחובותיה הקטנים ונספוג עוד מהתרבות המקומית. בדרך לעיירה נעצור ליד שמורת הטבע המרהיבה הנושאת את אותו השם, על מנת לחזות בנוף ההרים האדירים. בשעות הערב נעשה דרכנו מההרים אל הערבות הגבוהות, בהן חיים הנוודים הטיבטים.
לינה – חונגיואן (Hongyuan)
יום 3: העיקול הראשון של הנהר הצהוב
נתחיל את היום בנסיעה דרך הערבות וההרים הבלתי נגמרים ובדרך נבקר ב”עמק הירח” המרשים. בהמשך היום נפגש סוף סוף עם הגיבור הראשי של מסענו – הנהר הצהוב. כאן, הנהר איננו צהוב, מי הפשרת השלגים והמעיינות הצלולים שלו מפרים את הערבות הירוקות. הנהר זורם לו בעיקולים רבים דרך הערבות הגבוהות בדרכו צפון מזרחה. נפגש עם הנהר באזור שקיבל את השם הראוי – “תשעת העיקולים של הנהר הצהוב”. כאן נוכל לשוחח על חשיבותו של הנהר הצהוב לתושבים המקומיים ולמארג האקולוגי העדין של האזור. לאחר מכן נמשיך צפונה, עם עצירות לתצפיות מזדמנות , דרך מעברי הרים בגבהים של מעל 4000 מטר עד לגבול החבלים סצ’ואן וגאנסו.
לינה – לאנגמוסה (Langmusi).
יום 4: בודהיזם, איסלאם ומה שביניהם
היום נעמיק לתוך העולם המרתק של הבודהיזם הטיבטי, ואל יחודו של זרם הגלוג-פה החשוב. בבוקר נסייר במקדש המרכזי בלאנגמוסה, בלב הערבות וההרים של שיפולי הרמה הטיבטית ועל גבול החבלים סצ’ואן וגאנסו. משם נמשיך לאחד המנזרים החשובים ביותר לבודהיזם הטיבטי – מנזר לאבראנג. נבקר במנזר על היכלותיו היפים ונזיריו הרבים ונשוחח על הבודהיזם הטיבטי בסין – מראשית דרכו ועד היום. אם יתמזל מזלנו, נזכה לבקר בספרית המנזר, מהגדולות שעדיין קיימות בסין. משם נמשיך ללינס׳יה (Linxia), המכונה גם ״מכה של המזרח״, מכיוון שיש בה אוכלוסיה מוסלמית סינית גדולה. נזכה להתרשם מהשילוב של אסתטיקה סינית ואסלאמית, בנסיעתנו נראה את כמות המסגדים האדירה שנבנית באזור בשנים האחרונות ונדבר על האסלאם בסין היום.
לינה – לינס’יה.
יום 5: מההרים למדבר
היום מצפה לנו נסיעה ארוכה למדי שתביא אותנו מהאזור ההררי חזרה אל אגן הנהר הצהוב ואל המדבר שבצפון סין. את היום נתחיל בביקור באתר פיסול בודהיסטי מרשים בשם בינגלינגסה (Binglingsi). האתר שוכן לגדותיו של הנהר (באזור בו יש סכר גדול) ובו ניתן לראות פסלי בודהה בין מאות שנים בנוף המרשים של מצוקים המשקיפים על הנהר הצהוב. נדבר על התפתחות הפיסול הבודהיסטי בסין בכלל ולאורך דרך המשי בפרט, ועל חשיבות הנהר הצהוב לדרכים המסחריות. לאחר הביקור נמשיך לבירת החבל, לאנג’ואו (Lanzhou), בה נעצור להתרעננות ובמידת הניתן לביקור במוזיאון. בשעות אחר הצהריים נמשיך בדרכנו צפונה לנקודה בה מתחיל הנהר הצהוב את הפנייה החדה שלו צפונה – אזור הנקרא “ברך הנהר הצהוב”.
לינה – ג’ונג-ווי (Zhongwei).
יום 6: על גבול עמי הערבה
יום גדוש בפעילות מגוונת ומרתקת. בתחילת ניסע לאתר מיוחד הנמצא על דיונות ענק לאורך הנהר ובו תוכלו ליהנות מפעילויות מדבריות חביבות כגון – אומגה, החלקה על הדיונות, גמלים, ועוד. בסיום נזכה לשוט על רפסודת עורות כבשים כפי שעשו תושבי המקום מאות שנים.* החלק השני של היום יוקדש לאימפריה לא סינית חשובה מאוד, הסי-ס׳יא (Xi Xia). שושלת זו, ממוצא טנגוטי, שלטה בחלקים נרחבים של צפון מערב סין כפי שאנו מכירים אותה היום. שליטיה בנו ערי מסחר חשובות לאורך דרך המשי וחילופי סחר ותרבות רבים, לצד מלחמות, התרחשו בין הסי-ס׳יא לשושלות הסיניות ממזרח מהמאה ה-9 ועד המאה ה-13. נבקר בקברי שליטי הסי-ס׳יא הייחודיים וניסע לאתר 108 הפגודות הממוקם לאורך הנהר הצהוב. כשמו כן הוא, באתר זה 108 פגודות על צלע ההר, מתנה ליום הולדתו של אחד משליטי הסי-ס׳יא החשובים. נתרשם מן האתר היפה, וכמו כן נדבר על ההשפעות הבודהיסטיות על הטנגוטים.
לינה – יינצ’ואן (Yinchuan)
יום 7: תרבות עתיקה ותרבות מודרנית על גדות הנהר
אזור יינצ׳ואן, ובכלל האזורים המרכזיים של הנהר הצהוב, היו אזורי התיישבות כבר בתקופות קדומות ביותר. נפתח את היום בביקור בנקיק מרשים בהרי חלאן, בו נזכה לראות פיקטוגרפים (חריטות על סלע) שנעשו על ידי המתיישבים הקדמונים של האזור. נתרשם מאלמנטים שונים של תרבויות אלו ונכיר מעט את ראשית ההתיישבות בסין. משם נמשיך לאתר מודרני מעניין ומשעשע – עיר הסרטים של יינצ’ואן. מספר לא מבוטל של סרטים וסצנות מפורסמות צולמו ממש כאן, באתר שבמקורו היה אתר לצילומים ועכשיו הפך לאתר מבקרים. נזכה להצצה לחיים בסין הקיסרית דרך השחזורים שנבנו לצורך צילומי הסרטים השונים ולא נשכח לשוחח קצת גם על סין המודרנית, תעשיית הסרטים שלה וחשיבות הזכרון ההסטורי כיום. בערב ניסע לכיוון חבל מונגוליה הפנימית.
לינה – באיאן-נור (Bayan Nur).
יום 8: חומות ומקדשים בגבול הערבה
היום נעסוק בגבולות של מרכז התרבות הסינית ועמי הערבה השוכנים בסביבתו. בשעות הבוקר ניסע לצפות בחומה הגדולה באזור העיר באוטואו (Baotou), שנמצאת בחלקה הצפוני של “ברך הנהר הצהוב”. נקודה זו היא חשובה מכיוון שהיא מהווה את קו הגבול הגיאוגרפי והתרבותי בין המרכז החאני לבין עמי הערבה. החומות הגדולות באזורים אלו שימשו כמה תפקידים חשובים בקביעת הגבולות ושמירתם. מעבר להיסטוריה, באזורים מדבריים אלו השתמרו החומות בצורה טובה למדי ולכן ניתן לראות בצורה מרשימה את צורת הבנייה המיוחדת ואת העוצמה של החומות. מהחומה נמשיך לביקור מרתק במוזיאון של באוטואו, בו ממצאים רבים ומרתקים מההיסטוריה של נקודת מפגש תרבותית זו. לאחר מכן ניסע למקדש וודאנגג’או (Wudangzhao), מקדש בודהיזם טיבטי חשוב השוכן ממש על גבול הערבה המונגולית. הסגנון הטיבטי משתלב בצורה מרשימה עם הנוף השונה מאוד ומייצר תחושה מיוחדת. כאן נשוחח על החיבור בין מונגוליה וטיבט, ועל מקומו החשוב של הבודהיזם כדת מחברת במרחב האסייתי.
לינה – באוטואו
יום 9: בדרכם של המנהיגים הגדולים
את הבוקר שלנו נתחיל בביקור במוזילאום המרשים המיוחס לאחד המנהיגים המפורסמים בהסטוריה – ג’ינגיס חאן. המוזילאום, על היכלותיו השונים מהווה עד היום מוקד “עלייה לרגל” של ממש. נזכה להתרגש במיוחד מהקרבה האפשרית לאחד מהאנשים החזקים והמעניינים בהיסטוריה, נספר על התפקיד של השלטון המונגולי בהיסטוריה הסינית ועל עיצוב הזיכרון של ג’ינגיס חאן. לאחר מכן נשאיר את המונגולים מאחור ונבקר באחד המבצרים החשובים לאורך החומה הגדולה של מינג – ג’נבייטאי (Zhenbeitai). המבצר שהשתמר בצורה טובה נותן הצצה לעולם שהתפתח בסין לאחר שלטון המונגולים ולמאבק התמיד של שושלת מינג עם העולם שבחוץ. כאן המבצר כבר קרוב מאוד למרכז סין והחשיבות שלו הייתה גדולה מאוד לשושלת. משם נמשיך לאורך הנהר בזרימתו דרומה לעבר העיר יאן-אן (Yan’an). כאן נפגוש במנהיג ידוע נוסף – מאו דזה דונג. לעיר יאן-אן תפקיד חשוב מאוד בעלייתו של מאו בפרט ולסיפורה של המפלגה הקומוניסטית בכלל. נבקר באתרים חשובים שמספרים את מקורותיה של סין המודרנית ונבין את חשיבות האזור גם לתקופה המודרנית.
לינה – יאן-אן.
יום 10: אלים צהובים ומפלים צהובים
היום נעשה את דרכנו לליבה התרבותי של סין. נתחיל את היום במפגש אדיר עם הנהר הצהוב במפלי חוקואו (Hukou) המרהיבים. אין מקום טוב יותר בכדי לספר את סיפורו הטבעי של הנהר הצהוב – למה בכלל הוא צהוב ומדוע זה משמעותי? לאחר הביקור במפלים (וכשנסיים עם הצילומים), נמשיך לביקור במוזילאום של אחת הדמויות המיתולוגיות החשובות בסין – הקיסר הצהוב. מי שנחשב במידה רבה לאבי התרבות הסינית ולאחד השליטים/אלים החשובים, ואשר זוכה להתייחסות של קיסר של ממש. נשוחח על בסיסה המיתולוגי של התרבות הסינית, על תפקידם של אלים ושליטים גדולים במיתולוגיה ועל התפתחותה של התרבות באזור של מפגש הנהר הצהוב ונהר ווי (Wei). לאחר שניפרד מהקיסר, נגיע לבירה ההיסטורית של סין – ס’יאן, שם נהנה ממופע ריקודים ומוזיקה מרהיב העוסק בשושלת טאנג.
לינה – ס’יאן.
יום 11: לב התרבות הסינית
יום גדוש באתרים חשובים ומרשימים ביותר. נתחיל את היום בביקור בחומות העיר העתיקה של ס’יאן, שהיקפן כ-13 ק”מ. החומות האדירות החזיקו מעמד במלחמות רבות ואפילו בפני תותחים, והשתמרו בצורה נפלאה עד היום. המעוניינים יוכלו לשכור אופניים ולצאת לרכיבה על החומות הרחבות, דבר המאפשר נקודת מבט מעניינת על העיר. משם נמשיך לאתר שאין צורך להכביר עליו במילים – מוזיאון קבר הקיסר הראשון, הידוע יותר כחיילי הטרה-קוטה. נצפה בפסלי החיילים, הסוסים והמרכבות המרשימים המהווים חלק מקומפלקס ענק שהוא קברו של הקיסר הראשון של צ’ין, מאחד הקיסרות הסינית. נדבר על תהליך ייצור הפסלים, על תפקידם ועל המשמעות של מבנה אדיר שכזה. לאחר מכן נפנה מזרחה, יחד עם הנהר הצהוב, לכיוון לואויאנג (Luoyang) שהייתה בירה של מספר שושלות חשובות. בדרך נעצור לביקור באתר חשוב ועקוב מדם – מעבר חאנגו (Hangu Pass). כאן התרחשו כמה מהקרבות המדממים והחשובים ביותר בהיסטוריה הסינית, נפלו וקמו קיסרים וגנרלים נאבקו על שליטה. באתר נוכל להתרשם ממבני המעבר עצמו, מסיפורי הקרבות ומהמיקום הגיאוגרפי החשוב.
לינה – לואויאנג.
יום 12: עם הפנים מזרחה
היום יוקדש לאחד האתרים היפים ביותר בסין כולה – מערות ״שער הדרקון״. המערות מהוות מערכת גדולה של פיסול בודהיסטי, המתוארך מהמאה ה-4 ועד המאה ה-8. המערות שוכנות לאורכו של נהר לואו, המוביל לעיר לואויאנג, בירתה של שושלת טאנג (מהמאה ה-8) ועיר חשובה עוד לפני כן. הפיסול הבודהיסטי אינו רק סמל דתי ותרבותי חשוב, יש לו משמעויות כלכליות ושלטוניות. נשמע על שיטות הפיסול, מי פיסל ועבור מי, נראה את תהליך השינוי שעבר על הבודהיזם בסין, מכניסתה ועד הפיכתה למרכזית – כל זאת מתוך האמנות עצמה. בשעות הצהריים נבקר במוזיאון העירוני ולאחר מכן ניסע לתחנת הרכבת ונעלה על הרכבת המהירה לטאי-אן (Tai’an).
לינה – טאי-אן.
יום 13: דאואזים והרים קדושים
את היום כולו נבלה בהר טאי (Taishan) הקדוש. הר טאי הוא אחד מחמשת ההרים הקדושים בדת העממית הסינית, ולדעת רבים החשוב שבהם. ההר יספק לנו הנאה מהנוף הטבעי המרהיב שלו, מושא לציורים סינים רבים, ומהאווירה המיוחדת השוררת בו. מעבר לכך, נבקר במקדשים דאואיסטים ובאתרים ארכיאולוגים המספרים את הסיפור המרתק של הדת העממית הסינית והתפתחותה. ננסה להבין את התפיסה הדאואיסטית ואת תפקידה במארג החברתי-דתי של סין, אז והיום. בשעות הערב נעשה דרכנו מזרחה לכיוון הים.
לינה – דונגיינג (Dongying).
יום 14: סוף המסע הארוך
היום נעשה את דרכנו אל שפכו של הנהר הצהוב ואל סוף מסענו. נגיע לאזור השפך, שם הוקם פארק גדול ובו ניתן לצפות בנהר האדיר עושה את דרכו לים, בציפורים שונות המגיעות לנקודה זו ובנוף היפה. ניפרד מהנהר הצהוב עם הסבר קצר על השינויים התכופים במיקום השפך שלו ואת המשמעות הגיאוגרפית והחברתית של הדלתא הענקית שהוא מייצר. בשעות הצהריים נעשה את דרכנו לרכבת המהירה ולבייג’ינג.
לינה – בייג’ינג.
יום 15: בייג’ינג
נתחיל את היום בביקור בעיר האסורה המפורסמת. נעבור דרך כיכר טיאנאנמן ונעצור לרגע על מנת לספר את סיפורה החשוב של הכיכר לסין המודרנית. נמשיך ללב הארמון ונראה כיצד התנהלו חיי השלטון ביומיום תחת הקיסרויות הסיניות. לאחר מכן נבקר במקדש השמיים, מרכז טקסי חשוב מאוד ששרת בעיקר את קיסרי שושלת צ׳ינג. במקום זה נערכו טקסי ההכתרה של הקיסרים ועוד טקסים שונים. נדבר על המבנה השלטוני של הקיסרות, על חשיבות הטקסיות והיחס בין הקיסר לחצר. באחר הצהריים נבקר בארמון הקיץ, שנבנה עבור משפחת הקיסר. בארמון הקיץ נדבר על חיי היומיום בחצר הקיסרית ועל האינטריגות המיוחדות בין בני המשפחה הקיסרית. במידה והזמן יאפשר, ניסע גם לשוק המשי, לקניות אחרונות. בשעות הערב ניסע לשדה התעופה שם נעלה על טיסה חזרה הביתה.